Od septembra 2009. godine „Špik Iverica“ d.o.o. je u svoj proizvodni program uvrstila pelet, energent budućnosti, koji predstavlja veoma važan segment u korišćenju obnovljivih izvora energije. Pelet kao biološki energent odlikuje se velikim koeficijentom korisnog dejstva, a u upotrebi se razlikuje od ostalih energenata po maloj emisiji sagorivih produkata.

Proizvodnja peleta predstavlja tehnološki proces presovanja usitnjenog osušenog drveta bez dodatka aditiva. U odnosu na druge energente, pelet je pogodniji za skladištenje, čuvanje, ali i za samu upotrebu. jer upotreba peleta, pored komfora koji pruža, ujedno predstavlja i model za uštedu za grejanje:

pelet.jpg
linijab.jpg
pelet1.jpg

2 kg peleta ≈ 1 l ulja za loženje;

1,85 kg peleta ≈ 1 m³ zemnog plina;

650 kg peleta zauzima 1 m³ prostora;

3 m³ peleta ≈ 1 000 l ulja za loženje;

Potrošnja peleta 1 kg/h ≈ 5 kW snage.

Proizvodnja peleta koja se ostvaruje u našoj fabrici se odlikuje konstantom kontrolom kvaliteta, zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje materijala od usitnjenog drveta i laboratorijskim analizama koje se ostvaruju u kontinuitetu i po nekoliko puta u toku svake smene. Pouzdanost kvaliteta određuje i najsavremeniji način sušenja materijala i obezbeđenje minimalne vlage ispod 8% (6.30 %) čime se kupcima peleta garantuje pouzdanost u radu njihovih kotlova.

Selekcija vrsta drveta prilikom proizvodnje peleta obezbeđuje maksimalnu kaloričnu moć (min 4.650 kcal) uz minimalan sadržaj pepela (0.92%). Receptura vrsta drveta prema sadržaju lignina, kao nosioca toplotne moći zbog prisustva ugljenika, je osnovni zadatak tehnologa u našoj fabrici.

Pelet proizveden u našoj fabrici testira se u jednoj od vodećih međunarodnih akreditovanih laboratorija ENAMA i po svim karakteristikama spada u sam vrh po svom kvalitetu.